Cappucino madeleine fehércsokival

Madeleine: Az emlékek íze

"Apró, könnyű, egyszerű, mégis varázslatos kis sütemény, amelynek ízét Az eltünt idők nyomában című regényével Marcel Proust írta be egyenesen a világirodalomba. De a madeleine története királyi udvarokba is elvezet. Egyesek szerint XV.Lajos egyik kedvenc édessége volt, és ő nevezte el a Versailles-i kastályba apósa kíséretében érkezett szakácsnőről, Madelein Paulmierről. Mások Talleyrand herceg konyhájában vélik felfedezni a kagylóformájú sütemény eredetét, míg a helybéliek természetesen makacsul kitartanak amellett, hogy az észak-franciaországi Meuse megye falusi háztartásaiból terjedt el. Utóbbi verzió mellett szól, hogy eredetileg tepsire helyezett teáskanalakban, majd különálló kis formákban, egyesével sütötték. A tizenkét kagyló alakú mélyedéssel kiképzett speciális teflon- vagy szilikontálca minden késéget kizáróan korunk vívmánya. Bár születtek változatos variációi, a madeleine alapreceptje nem sokat változott. Talán a bőséges vaj, talán a vanilia aromája, talán a citrom illata, vagy csupán a multidéző legenda romantikája teszi, hogy a XVIII. század eleje óta teához és kávéhoz, sokszor a forró italba mártogatva fogyasztott kis piskóta valóban teszi a boldog pillanatok felidézését? Érdemes megismerkedni a franciák minden túlzás nélkül leghíresebb süteményével!" 

A sütemény elkészítése nem túl bonyolult, viszonylag kevés alapanyag kell hozzá, és adott esetben az emblematikus kagyló alakú madeleine-formától is eltekinthetünk, tökéletesen megteszi egy mini muffin-forma is. Ezúttal nem az alapreceptet, hanem annak egyik továbbálmodott variációját osztom meg veletek. 

Hozzávalók

Madeleine

 • 12,5 dkg vaj
 • 12 dkg liszt
 • fél teáskanál sütőpor
 • nagy csipet só
 • 3 nagy tojás (szobahőmérsékleten, így gyorsabban felhabosodik majd)
 • 12 dkg barna cukor vagy nádcukor
 • fél teáskanál fahéj
 • csapott evőkanál eszpresszópor

Díszítés

 • 8 dkg fehércsoki
 • fahéj

Elkészítés

 1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
 2. A vajat mikróban felolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni.
 3. A lisztet, a sót és sütőport összekeverjük.
 4. A tojásokat robotgéppel nagyon alaposan összehabosítjuk a cukorral, és fahéjjal, hogy sűrű és habos masszát kapjunk. Majd hozzáadjuk az eszpresszóport is és egyenletesen elkeverjük. Ha ez megvan, fakanállal beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd a kihűlt vajat.
 5. A masszát legalább negyed órára hűtőszekrénybe tesszük.
 6. Az elkészült tésztát kiadagoljuk a madeleine-tepsi horpadásaiba, és a sütiket 10-12 perc alatt megsütjük.
 7. Ha kihűltek, gőz fölött megolvasztott fehércsokiba mártjuk a végüket és meghintjük őket fahéjjal.